tirsdag 25. mai 2010

Voi Voi!

Årets Grand Prix nærmer seg med stormskritt og visearkivarene henger langt etter i opptrappingen i forhold til mange andre, men nå kommer vi på banen. Hei hei! eller bedre på samisk: Voi Voi!

Det startet med "Gran premio eurovisione 1956 della canzone Europea" i Lugano i Sveits. Siden ble det "Eurovision song contest", men i hjemlige trakter holder vi fast på "Melodi Grand Prix". Norge kom ikke med før i 1960, men da slo vi til med en sang som har festet seg i vår kollektive bevissthet og som fortsatt "alle" kan synge litt fra: "Voi Voi"! Tekst og musikk er skrevet av Georg Elgaaen. Inger Jacobsen og Jens Book-Jenssen sang først alle de norske sangene i radioens semifinale, mens ulike artister framførte de seks finalistene på fjernsyn. Og Nora Brockstedts framføring står fortsatt som uforglemmelig der hun sang ikledt en kjole inspirert av en samedrakt.

Med 11 poeng, ble "Voi Voi" nummer fire av tretten sanger i den internasjonale konkurransen. Den suverene vinneren var Frankrikes "Tom Pillibi" med 32 poeng, men er det noen som husker den? "Voi Voi" har senere blitt spillt inn av flere artister, bl.a. Inger Jacobsen, Bjelleklang, Hovedøen Social Club og Pitsj. En som kanskje ikke er så kjent lenger, er Mikkel Aas' - fra duoen Bjørg (Bjørklund) og Mikkel - versjon, med Elisabeth Grannemann som "samisk" ekko på refrenget.
Astrid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar