mandag 3. mai 2010

Den ukjente Oslosangen

I mai tar vi fram de nasjonale sangene. I Bergen synger de både Nasjonalsangen og Bergenssangen. Hovedstaden har også en bysang, men den er det bare noen få eldre osloborgere som har hørt.

I 1921 ble det nemlig utlyst en konkurranse om å skrive en sangtekst til Kristianias pris. Vinneren av konkurransen ble Nils Collett Vogt med en tekst som ble omdøpt til ”Det er vår egen by”, etter at byen fikk navnet Oslo i 1925.

Neste skritt på veien til en bysang, var å skaffe teksten en melodi. Det ble utlyst en ny konkurranse og interessen var stor. Det kom inn hele 106 melodier, og nå var det at prosessen snublet. Juryen klarte ikke å kåre en vinner og kjøpte i stedet inn fire melodier komponert av Johan Halvorsen, Iver Holter, Alf Hurum og Oscar Borg. Håpet var naturligvis at innbyggerne, sangerne og tiden skulle peke ut den beste, men en rekke av de komponistene som var blitt refusert, publiserte selv sine bidrag, og i dette virvaret døde håpet om en bysang for Oslo bort.

Noen sanglærere gjorde et tappert forsøk på å få sangen på beina. På Ullevål skole, skolesangbokredaktøren Mads Bergs gamle skole, ble sangen brukt, med en melodi av Einar Ellgen, helt opp til 50-tallet, og Vålerenga skolemusikkorps skal visstnok fremdeles spille den melodien som Johan Myhre (tidligere dirigent for korpset) komponerte.

I 1997 var Oslosangen glemt i den grad at kultursjefen i Oslo foreslo en ny konkurranse om en bysang. Konkurransen ble avholdt, men juryen fant ikke at noen av bidragene var brukbare.

Egentlig har Oslo en uoffisiell bysang: "Akerselva du gamle du grå". Den fungerer som bysang på samme måten som "Nidelven" fungerer i Trondheim og "Skomageren" i Kristiansand fungerer i stedet for de mer svulstige og patosfylte offisielle sangene.
Velle

1 kommentar:

  1. Men vi må ikke glemme En Oslodag av Per Kvist og Kristian Hauger. Kanskje litt svulstig, men sjarmerende. Den ble lansert i 1936 av Jens Book-Jenssen til Oslodagene.

    SvarSlett