tirsdag 18. mai 2010

Søstrene Bjørklund


Svaret på bloggen fra 10. mai er Bjørg Bjørklund! Hun er en av de fire søstrene som utgjorde den populære sangkvartetten Søstrene Bjørklund.

Søstrene Astrid, Sigrund, Bjørg og Laila er fra Gran i Hadeland og vokste opp i Nittedal. De ble oppdaget på en amatørkonkurranse arrangert av jernbanen på Folkets Hus i Oslo, og allerede deres andre singelplate med sangene "Høyt over fjellet" og "Vildrosen", ble en kjempesuksess. Søstrene Bjørklund var blant 1950-tallets mestselgende norske artister og har blitt stående som et begrep i nordmenns bevissthet. Bjørg Bjørklund hadde i tillegg en duo med Mikkel Aas. De debuterte i 1957 med "På Billy Bryants Café". (kilde: Eggum/Ose/Steen: Norsk pop & rock leksikon, Oslo 2005)

I håndskrevne vise- og slagerbøker fra 50-årene finner vi ofte sanger fra Søstrene Bjørklunds repertoar, og ivrige fan har klippet ut bilder fra ukeblad og limt inn ved siden av sangtekstene. På ABM-utviklings nettside "Digitalt fortalt", har Norsk visearkiv lagt ut en liten fortelling om Søstrene Bjørklund og håndskrevne visebøker.
Astrid

4 kommentarer:

 1. Her har nok "Norsk Visearkiv" fått feil opplysning!

  DETTE ER KORREKT:

  De ble oppdaget på en amatørkonkurranse arrangert av jernbanen på Folkets Hus i Oslo, og debuterte på plate med «En gammel grime»/«Hverdagens sang» (1954).

  Sitatet er hentet fra:

  "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

  "På Billy Bryants Kafe" ble bare spillt inn av EN av søstrene nemmlig Bjørg Bjørklund i en duett med Mikkel Aas og Ragnar Danielsens Orkester fra 1957. Altså 3 år EFTER debutplaten.

  Samtlige fire søstre har ALDRI gjort noen egen versjon av denne vise.

  http://www.youtube.com/watch?v=-O0p1Wyo4G4

  LINK TIL VISEN OVER!

  SvarSlett
 2. Hei!
  Nå har jeg ikke pop- og rockleksikonet foran meg, men tror dette bare skyldes en liten misforståelse. Jeg skriver ikke at de debuterer med singelplaten "Høyt over fjellet", og jeg skriver som du påpeker at det er kun den ene av søstrene, Bjørg Bjørklund, som debutrerer i duett Mikkel Aast med "På Billy Bryants café". Jeg tror vi har rett begge to, i alle fall hvis vår felles kilde, pop- og rock-leksikonet, stemmer, og det gjør det nok :-)
  Astrid

  SvarSlett
 3. Lurer dere på noe så er det jo bare å ta kontakt med en av søstrene =) De vet jo dette best!

  SvarSlett
 4. Noen som vet hvor det er mulig å få kontakt med noen av dem?

  SvarSlett