onsdag 12. mai 2010

Norge i rødt, hvitt og blått

"Norge i rødt, hvitt og blått" er en av de kjæreste og mest kjente av de nasjonale sangene våre. Teksten ble skrevet i 1941 av Finn Bø, Bias Bernhoft og Arild Feldborg, og sirkulerte "underjordisk" bl.a. på Grini under krigen. Melodien er komponert av svenske Lars-Erik Larsson rundt 1940, opprinnelig som Obligationsmarschen, et bestillingsverk for den svenske staten.

I de bevegede dagene etter frigjøringen 9. mai 1945, var det premiere på revyen "Det smaker av fugl" ved Chat-Noir. Det eneste nummeret som virkelig utmerket seg og ble en braksuksess, var Lalla Carlsens framføring av "Norge i rødt, hvitt og blått". Det ble en rungende fredshyllest og utløste sterke følelser:

Under hele visa til Lalla, han var så grepet. Han satt, han trampet, han knyttet hendene. Han visste ikke hvordan han skulle greie å holde seg til visa var slutt. Da brøt han ut i tramping, hyling, han klappet så handflatene var knallende rød. til slutt så visste han ikke hvordan han skulle få gitt utrykk for sin fantastiske begeistring. (...)Da tok han dette programmet - et lite stykke stensilert - og så satt han og tygde det i seg bit for bit og svelget det hele bare for å få gjort noe i den usannsynlige begeistringen... (En publikummers reaksjon, formidlet av revyforfatter Alfred Næss, NRK P1, 1997. Wikipedia 4/5-2010)

Her kan dere se og høre et klipp fra Lalla Carlsens framføring på Chat Noir.
Astrid

3 kommentarer:

 1. Synd jeg ikke finner hele klippet :( noen ideer?

  SvarSlett
 2. Nei, dessverre...

  SvarSlett
 3. HEI! Mitt navn er Mattias Daniel Damsgaard Woodson! Personlig mener jeg att ingen synger denne vår andre nasjonalsang bedre enn Jens Book-Jenssen!

  Derfor bringer jeg her en link til hans versjon med Carsten Cloumanns Kor og Orkester fra 1963:

  http://www.youtube.com/watch?v=DoP10L6pqWk

  Videre gir jeg en link til min slagerkanal på YouTube! STAPPFULL AV GAMLE BARNDOMSMINNER!!!

  http://www.youtube.com/user/casinobowling?feature=mhum#g/u


  HÅPER NOEN SVARER PÅ DENNE KOMMENTAR!

  SvarSlett