torsdag 11. mars 2010

Visedikteren Nicolette

De fleste forbinder neppe noe med navnet Nicolette, eller Karen Sofie Hanssen, som hun egentlig het. Men en av visene hennes har en seiglivet plass som melodiangivelse til festsanger og leilighetsviser. Det er "Ned på Youngstorvets basar".

Karen Sofie Hanssen levde fra 1879-1950, og hun skrev viser både for Dovrehallen og Chat Noir. På Chat Noir ble hun fast husdikter fra 1913. Revyvisene hennes ble sunget også utenfor teatrene, og mange av den eldre garde vil nikke gjenkjennende både til visa om Youngstorvets basar ("Svart og hvitt") og "Elvire", som jobbet på kontor fra ni til fire og døde fordi alle butikkene var stengt når hun kom fra jobb! Et lite aktuelt problem i våre dager, men sikkert morsomt i ei tid med andre åpningstider.

Karen Sofie Hanssen var født i Gamlebyen i Oslo. Faren var skipsoffiser, og hun hadde vært med ham til sjøs i sin ungdom. I 1920 ga hun ut visesamlingen 12 sjømannsviser av Nicolette, som hun tilegnet faren. Da hadde hun skrevet for Chat Noir siden 1912 og debutert med boka Hverdagsviser (1915) under psevdonymet Fru Olsen.

I tillegg til revyviser skrev hun barnebøker, og disse har Einar Økland skrevet om i artikkelen "Nicolette og gutta" i Årboka Litteratur for barn og unge 2006. Økland peker også på hennes oppfinnsomme omgang med dialekten på Oslo østkant når hun f.eks. lot "brøste'" rime på "løst te'" og "barna" på "tar'n 'a".

Karen Hanssen var en beskjeden og tilbaketrukket person privat, men visene hennes sørget for at Bokken Lasson og andre kunne høste ovasjoner på revyscenen.
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar