onsdag 10. mars 2010

Kari Dale, ei levende stemme fra lydarkivene

Sang fra ei svunnen tid
I 1917 gjorde Rikard Berge voksrullopptak med Kari Dale fra Seljord, Telemark. Bak den knitrete og hakkete voksrull-lyden kan vi høre en frisk og livlig kvinnestemme som fascinerte meg fra første gang jeg hørte henne. Opptaket er gjort for over 90 år siden, men det er noe med tilstedeværelsen, sikkerheten og livfullheten i framføringen som når rett gjennom tid og dårlig lyd. Spesielt er det balladen om Storebror og lillebror som fanger min oppmerksomhet – måten hun betoner, fraserer og strekker rytmen nærmest for å understreke dramaet i visa, og allikevel gir det en fornemmelse av en fast underliggende puls. Tonaliteten er alderdommelig. I tillegg til Berges lydopptak, dokumenterte Catharinus Elling sanger etter henne på papir. Flere av sangene har mye til felles med oppskrifter etter Olea Crøger, også bosatt i Seljord. Hun døde lenge før lydopptak var mulig, men gjennom Kari Dales sang kommer også Crøger nærmere.

Sanger og miljø
Men hvem var Kari Dale i tillegg til det hun sang? For meg er hun en betydningsfull kvinne, men etter slike som henne leter man forgjeves på internett og i leksikon. Kari Lønnestad ved Folkemusikkarkivet i Telemark kan hjelpe. Hun har jobbet mye med sangene etter Kari Dale både som utøver og som student i ei semesteroppgave. Kari Dale ble født i Seljord 26. januar 1864 og Lønnestad skriver at hun vokste opp med mye musikk i hjemmet, med spellmenn og kvedare. Hun giftet seg med søskenbarnet sitt og flyttet til Dale, Trollebotn. ”Som kvedar var Kari Dale prega av det miljøet ho levde i. Samfunnet på heia skal ha vore nokså isolert, og det er langt til tettstaden Seljord. På Dale hadde dei ikkje radio før nokre år etter krigen, så kulturimpulsane utanfrå må ha vore avgrensa. Anny Fosse [barnebarn] fortel at då ho og systera som jentunger song songar tostemt, som dei hadde lært på skulen, syntes bestemora det let ’fælt’. Det var ikkje slik ein skulle synge!”. (Lønnestad: Kvedaren Kari Dale, UiO 1996)

Lever videre
Anny Fosse har ført sangtradisjonen etter bestemora videre, og i tillegg til Kari Lønnestad har Jon Anders Halvorsen og Ingvill Marit Buen Garnås lært sanger etter opptakene og nedskriftene av Kari Dale.

Opptaka av Rikard Berge inneholder 66 kutt, og noen av disse er nå gjort tilgjengelige på internett og CD. Norsk folkemusikksamling har lagt ut noen kutt her og fire av opptakene er med på CD’en Hugen leikar så vide, også gitt ut av Norsk folkemusikksamling.
Astrid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar