fredag 12. mars 2010

Sang i kampen for kvinners stemmerett


I anledning 8. mars kom en av våre gode naboer med en donasjon til visearkivet: Women’s suffrage songs - Kvinners stemmerettsanger. Boka, eller kanskje snarere heftet, ble utgitt i London ca. 1910, tre år før alle kvinner fikk stemmerett i Norge, og hele 18 år før engelske kvinner fikk gjennomslag for sine krav.

Heftet har 11 sanger, alle på kjente melodier arrangert for piano. Og her oser det av kamplyst! Første sang ”In the same boat” løfter fram fellesskapet:

Here’s to the baby of five or fifteen,
Here’s to the widow of fifty,
Here’s to the flaunting extravagant queen,
And here’s to the hussy that’s thrifty.
Ref: Please to take note,
They have not a chance of recording a vote,
have not a chance of recording a vote.


I “Onward” mobiliseres kampånden:

Onward and upward In fortune’s despite,
Still we are marching To freedom and light.
Through fogs that bewilder,
Through storms that delay,
Ref: To Liberty’s haven We are leading the way.


Også motstanderen har fått sin sang “Song for the anti-suffragist”. I en dialog mellom han og henne ser hun fram til å bli mann og kone, for da kan hun trene sin kunnskap og forstand for å bli like vis som ham. Men nei, svarer han, det beste for deg er at du ikke tenker i det hele tatt.

Er det noen der ute som kjenner til tilsvarende norske publikasjoner fra kvinnebevegelsens tidlige periode? Norsk Kvinnesaksforening (etablert i 1884), Kvinnestemmerettsforeningen (1885) og Landsstemmerettsforeningen (1898), brukte sikkert også sanger for å bygge fellesskap og kampånd. Norges Kvinners Sanitetsforening (1896) med opphavskvinnen Fredrikke Marie Qvam i spissen har kanskje også beslektede sanger i sine foreningsbøker, selv om de ikke var en radikal kvinnesaksforening.

Vi håper på innspill!
Astrid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar