mandag 22. mars 2010

Soldatens visesamling


Etter at Norsk visearkiv etterlyste håndskrevne visebøker i bladet Familien, har vi fått noen interessante eksemplarer til odel og eie eller til kopiering. Vi fikk blant annet tre visebøker etter Bastian A. Width, og den vakre håndskriften på bildet tilhører ham. Han skrev inn viser i bøker da han var i militæret. Viseteksten som er brukt som bildeeksempel er fra ei bok han begynte å skrive i den 19. januar 1897 i "Gardekasernen Kristiania".
Det var ganske vanlig at soldater hadde håndskrevne visebøker. De utvekslet viser og skrev av fra hverandre. Dette er blant annet dokumentert fra beredskapstiden i Sverige under annen verdenskrig. Mye ledig tid skulle fylles med noe, og sang var et ypperlig tidsfordriv som ikke krevde mer enn stemmen og noe å synge. Når verneplikten var avtjent, bar det hjem til familie og kjæreste med den dyrebare viseboka. Vi kan tenke oss at de hjemme syntes det var stor stas med disse bøkene når soldatene kom hjem, for her var tidens "slagere" skrevet ned.
Men det var ikke alle visene som ble vist fram, for det var også en del viser av det grovere slaget som ikke var ment for kvinneører. Dette problemet kunne soldatene løse ved å ha de grove visene i ei egen bok som de bare hadde for seg selv.
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar