onsdag 2. juni 2010

Sanger fra Unge Venstre


Det er mye snakk om arbeiderbevegelsens sangkultur, men hvordan står det til med sangen i de andre politiske miljøene? Vi har nylig fått en fin bunke med publiserte og upubliserte sanghefter til kopiering fra ei som var aktiv i Unge Venstre fra 1989 til 1998; Marte Rostvåg Ulltveit-Moe. Dette er mat for visearkivarer. Litt etter litt skal vi ta dette nærmere i øyesyn, men først en liten oversikt:

Her er det Grønt visehefte nr. 1 ...men graset er grønt for æille, Populist - Vær utålmodig, menneske - Ei visebok som er noe mer, Sanghefte til UV's sommerleir av Kjersti og Trine 1990 og Syng og vær glad med Unge Venstre. Spekteret av type sanger er stort: politiske sanger med titler som "Grøn revolusjon", "UV-kantaten" og "Sangen om folkemålet", sanger om miljøproblematikk som "Vardølen blues", "Forureinsning" og "Den stendig meir bakvendte visa" og kvinneviser som "Stemmerettskravet" og "Brød og roser". Heftene speiler en sterk allsangkultur bl.a. ved å ha med mange kjente norske sanger som er godt egnet for den slags gruppesang. Og der er det alt fra "Rosa på ball" til "Dar kjem dampen" og "Mellom bakkar og berg". Vi får også en innblikk i hva de sang i "International Federation of Liberal and Radical Youth" i 1992.

Ulltveit-Moe har lagt ved en interessant beskrivelse av tiden og miljøet sangene ble sunget i, og der står det bl.a.:
På alle arrangementene var det sang. Ymse selvoppnevnte sangheftekomiteer sørget for at også nykommere kunne synge med. Slik jeg husker det var det mest jentene som sang - gutta kom kanskje innom og ønsket seg en yndlingssang, og så gikk de ut for å spille Diplomacy eller røyke eller noe. Men mange av oss jentene sang og sang hele kvelden og halve natta. Det gikk mye i norske viser, særlig Jan Eggum og Lillebjørn Nilsen var populære. Vi sang også mye Beatles.Alle feministsangene jeg kan har jeg lært i Unge Venstre. Og så sang vi en forbausende mengde nasjonalsanger, ikke akkurat Ja vi elsker, men Nordmannen og "For Norge Kjempers Fødeland".[...] Vi lærte også internasjonale sanger fra dem som hadde vært på IFLRY-seminarer. [...] Og så var det Venstresanger, og mekking av nye Venstresanger.

Takk til Marte Rostvåg Ulltveit-Moe for hennes bidrag til arkivet!
Astrid

1 kommentar:

  1. Hadde det vært mulig å få tilsendt et eksemplar av boka?
    Send meg svar på mail, petter.arbeid@@gmail.com

    SvarSlett