torsdag 17. juni 2010

Fotball med komplikasjoner

Fotball-VM i Sør-Afrika er godt i gang. Eller godt og godt… Det er alltids noe som går galt og som trenger forklaring. Det er feil lag som vinner, det er feil vær med kulde og regn, det er støy fra vuvuzelaer, dommerne er urettferdige, fotballspillerne trenger tid til å spille seg varme, gresset er glatt og ballen oppfører seg feil. Vi har naturligvis ei vise i sakens anledning, 70 år gammel, men like aktuell.

I 1939 kom det norske landslaget hjem fra København etter et pinlig nederlag mot Danmark. Tre år tidligere hadde laget fått bronsemedalje i OL i Berlin, i en periode som har blitt kalt både bronsealder og gullalder i norsk fotball. 4-1 tapet var en skikkelig nedtur, og laget hadde forklaringsproblemer. Dette var naturligvis noe en god revyforfatter kunne bruke, og Finn Bø skrev visa ”Og da så –”, også kalt ”Han Asbjørn med sin hær”. Den ble framført av Einar Rose på Chat Noir samme år til melodien ”Napoleon med sin her”.

Visa handler om Asbjørn med sin hær som ”over Skagerak dro” og ”nu sku’ det flyte danneblo’!”. Men så var det så fryktlig mye som gikk galt. De ble sjøsyke i ruskeværet, sola på banen var for het og skinte naturligvis mer på nordmennene enn på danskene, de ble forvirret av at kongen kom og trykte dem i hånden, senterløperen hadde liktorner, de var bare elleve mens danskene var tolv for dommeren holdt med danskene hver gang de brukte vold. De tålte ikke maten så ”Ingen tørte løpe! Var så vidt vi tørte gå!”. Nest siste vers går slik:

Og banen var for langstrakt, og keepern var for kort,
og fløyta var for kraftig, og spillet var for hårdt!
Vi tålte ikke presset, ser’i,
tålte ikke gresset, ser’i!
Også var jo
lufta av en ganske annen sort.

Astrid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar