tirsdag 15. juni 2010

Amerikabåtens sangbok

Amerikabåten og Den norske Amerikalinje (N.A.L.) er et begrep for oss som har levd en stund. Det var stor festivitas når skipene som fraktet nordmenn til og fra USA reiste ut fra Oslo og når de kom hjem igjen.

Blant sangheftene i Norsk visearkiv fant jeg en liten trykksak, et hefte med 27 sanger. Samlingen innledes med "Norge i rødt, hvitt og blått" og innholdet for øvrig er preget av nasjonale tekster med lengsel tilbake til Norges fjell og daler. "Eg heiter Anne Knutsdotter", "Seterjentens søndag", "Kan du glemme gamle Norge" er noen av titlene. "Ja, vi elsker" er selvfølgelig på plass sammen med "The Star Sprangled Banner" og den danske og den svenske nasjonalsangen. Sveriges nasjonalsang "Du gamla, du fria" er pussig nok feilskrevet som "Du gamla, du friska"!

I forordet står det: "Vi har manglet en liten sangbok som denne. Alle har vi hatt lyst til å synge, men ikke alle husker teksten i sangene. Med dette lille hefte loses vi sikkert mellom alle "glemselens skjær", og kommer trygt i havn når musikken spiller opp. Og da synger enhver med sitt 'nebb'."

Det rare er at heftet ikke inneholder en eneste sang om sjøen. Det nærmeste vi kommer vann er "Å kjøre vatn, å kjøre ved".
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar