fredag 2. juli 2010

Annerledes sørlandsviser

For 35 år siden ga Hartvig W. Dannevig ut boka Visen forteller sørlandskystens saga. Med solid bakgrunn fra arkiver og samtaler med gamle sørlendinger, viser han et bilde av levevilkårene til lands og til vanns og knytter dem opp mot viser om skipsforlis og nød.

Det er seilskutetida på Sørlandet som er tema for visene, og Sørlandet var den viktigste landsdelen når det gjaldt handel til sjøs. Av 990 fartøyer på over 20 tonn i 1802 var 115 skip bygget i Risør og 174 i Arendal. Mang en unggutt tok hyre, og utvandringen til Holland og Amerika var stor. Utferdstrangen og lengselen mot sjøen var ikke romantisk, men nødvendig på grunn av overbefolkning og mangel på jord.

Visene handler om forlis (bl.a. "Theklas forlis"), om fattigdom ("Han ville ut fra den mørke kroken"), om sjømennenes muntre liv på landlov, og om kjærestene som ventet hjemme. Alle tekstene er utstyrt med noter.

Boka er interessant lesing, men er dessverre bare å få tak i på antikvariat. Men dere som besøker Sørlandet i sommer, kan jo ta en tur innom bokbyen Tvedestrand og se etter den der.
Elin

1 kommentar:

 1. Fortvil ikke! Boka finnes på en rekke bibliotek.
  Følgende bibliotek har minst ett eksemplar:

  Flekkefjord bibliotek
  Kristiansand folkebibliotek
  Lillesand folkebibliotek
  Mandal bibliotek
  Risør bibliotek
  Søgne bibliotek
  Tvedestrand folkebibliotek

  SvarSlett