tirsdag 6. juli 2010

Allsangboken ”Petra”

Alle som har gått fra hytte til hytte i fjellet på 50- og 60-tallet kjenner ”Petraboka”. Bunker av den lå nemlig i turistforeningens hytter, og den ble flittig brukt om kveldene.

Petraboka var en av de aller første bøkene som kom ut etter krigen, sommeren 1945. Den inneholdt en gruppe nasjonale sanger, drikkeviser, selskapssanger, revyviser, folkeviser og naturligvis også en gruppe marsj- og vandresanger, dessuten hadde den med en del krisesanger og Grinisanger, det vil si sanger som hadde blitt laget og sunget i private sammenhenger under krigen.

Boka er utgitt av ”Firma Kontrahent” og de hadde det tydeligvis svært travelt med å få den ut. Det er ikke plagsomt mange trykkfeil, men i mange av tekstene virker det nesten som om setteren har tatt tekstene rett fra sin egen hukommelse.

Boka kom ut i minst fire forskjellige opplag, det siste kom i 1950. Prisen var lav og den ble solgt i store opplag, men nå er den ikke så ofte å se i antikvariater. De fleste eksemplarene er blitt sunget i filler.
Velle

1 kommentar:

  1. Jeg har en fra 1946, og den er rett og slett det morsomste jeg har lest i:-) Og den ser nesten ut som den er ny! Morsom liten sak;-)

    SvarSlett