torsdag 8. juli 2010

Paus og Sunde jubilerer

I år er det 40 år siden platedebuten til Øystein Sunde og Ole Paus. Begge ble født i 1947, og etter debuten har de vært sentrale navn innen norsk visesang og revyscene.

Øystein Sunde ble født 24. januar på Skarnes i Sør-Odal. Etter å ha spilt i flere grupper (bl.a. Christiania Fusel & Blaagress) debuterte han som soloartist i 1970 med LP-en 1001 Fnatt. Albumet solgte i over 40 000 eksemplarer. Sunde har helt fra starten vært noe for seg selv med et like kjapt språk som gitarfingre! Tekstene hans beskriver hverdagslige (og mer bisarre) hendelser med en godlynt humor. I 1988 begynte han å opptre sammen med Jan Eggum, Lillebjørn Nilsen og Halvdan Sivertsen under navnet Gitarkameratene, som ble en kjempesuksess.


Ole Paus ble født 9. februar i Oslo. Tor Marcussen skriver i Store norske leksikon at "Ole Paus er kanskje det nærmeste man kommer en enfant terrible i norsk populærmusikk, med sine provokasjoner, sin poesi og sine mye omtalte kunstneriske, økonomiske og personlige opp- og nedturer."
Han debuterte i 1970 med albumet Der ute - der inne. Paus beskriver gjerne folk som lever på livets skyggeside, og mennesker som ikke får tilværelsen helt til å gå ihop. Humor er viktig i visene til Ole Paus, og han brukte humor og ironi da han skrev viser om dagsaktuelle hendelser i platene han kalte Paus-posten.
I de seinere årene har Paus samarbeidet mye med Jonas Fjeld.

Visearkivarene gratulerer begge to!
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar