fredag 9. juli 2010

Kjære Trægde

Om sommeren er vi opptatt av været, og både yr.no og værmeldinger på radio og TV blir fulgt nøye. Det er skrevet mange viser om sommerværet, men så vidt jeg vet er det bare ei vise som er skrevet til en meteorolog.

I fjernsynets barndom ble publikum kjent med en blid sørlending som fortalte hvordan været skulle bli. Det var Kristan Trægde. Han hadde vært ansatt ved Meteorologisk institutt fra 1942, men på 1960-tallet trådte han ut av en anonym tilværelse og fram på skjermen med en tavle hvor han plasserte piler, lavtrykk og høytrykk. Trægde ble raskt en folkekjær kjendis, og han var med i flere underholdningsprogrammer på TV. Mange husker ham i et innslag hvor han danset og steppet i kjole og hvitt.

I 1978 skrev Otto Nielsen visa "Kjære Trægde" til revyen Bætterdø på Trøndelag Teater. Her skriver han om vindene som bringer med seg "svovel og fosfat" fra sør, engelskspråklig musikk fra vest og krav om fiskerettigheter fra øst. Og i refrenget ber forfatteren: "Kjære Trægde - hør vi ber på våre knær: Spå stille, rolig vær!".
Hele visa står i Norsk visebok (Aventura 1993).
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar