fredag 23. juli 2010

Sommerens plager

Det er rart med det. Ikke før har vi begynt å glede oss over sommersol og varme, så blir vi møtt av avisforsider som forteller om flåttens herjinger, brennmanetinvasjon og solas farlige stråler. Det er mye å ergre seg over og frykte om sommeren.
Blant mengden av sanger som priser sommeren, brakte 60-tallet en sang om sommerens plager; "Vals om sommaren". Navnet antyder sommersol og glede, men teksten sier det stikk motsatte, og begynner slik:

"Nu är den förbannade sommar'n här,
en obeskrivlig plåga.
Svettig och dammig och slö och tvär
torteras jag av sol".

Visa fortsetter i samme stil med å ramse opp alle sommerens plager, fra mygg og veps til masete unger og dovent øl og slutter med: "Drömmen vi drömde om sommarn i vintras var allt för falsk." For å understreke teksten er den illustrert med vinterbilder.

Forfatteren og komponisten til denne hatske sommervisa heter Bengt Sändh. Den ble trykt første gang i samlingen Visor ur wrångstrupen (1967). Men det viseelskende publikum ble nok først oppmerksom på visa da den kom med i samlingen 60 visor från 60-talet (1973).

Teksten er oversatt til norsk av Oskar Steingrimsen. Da heter den "Den fordømrade sommer'n". Den norske versjonen ble sunget inn på plate av Lars Klevstand.
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar