torsdag 22. april 2010

Gustav Lorentzen er død


Da nyheten nådde oss i morges om at Gustav Lorentzen var død, bare 62 år gammel, koplet tankene seg raskt til alle visene han har gitt oss i disse årene. Hver og en av oss har sin egen favoritt, og mange av dem er knyttet til "Knutsen og Ludvigsen". For det nytter nesten ikke å tenke på Gustav Lorentzen uten samtidig å tenke på hans makker gjennom mange år, Øystein Dolmen, og deres legendariske samarbeid.

De to møtte hverandre da de var studenter i Trondheim, og her begynte de å utvikle fortellingene og sangene om Knutsen og Ludvigsen, som raskt ble populære både blant barn og voksne fra tidlig på 1970-tallet gjennom barnetimen for de minste, sceneopptredener, plater og bøker. Duoen skilte lag i 1986, men fant senere sammen igjen og hadde sin første gjenforeningskonsert på Tusenfryd i 1999. Siden har det blitt flere opptredener, bla. på Øya-festivalen.


Et annet resultat av samarbeidet mellom Dolmen og Lorentzen var Bakklandet Bassangforening, som ga ut LP-plata Du milde Mozart sammen med Arve Tellefsen. Det var planlagt en gjenforeningskonsert med Tellefsen under Oslo Kammermusikk Festival i august.

Gustav Lorentzen har gitt ut flere solo-album, skrevet barnebøker og bøker for voksne. Han var UNICEF-ambassadør, og viste hele livet at han var opptatt av barns kår. Han fikk 6 Spellemannpriser (4 av dem som soloartist), og mottok flere æresbevisninger, bl.a. kulturpriser fra Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylke og UNICEFs ærespris. Av andre priser kan nevnes: Teskjekjerringprisen, Gammlengprisen og Kardemommestipendiet.
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar