onsdag 22. februar 2012

Hulda Garborg 150 årI dag er det 150 år siden Hulda Garborg ble født.

Vi kjenner henne i dag mest som kulturpersonlighet og forkjemper for bygdekultur. Hun engasjerte seg sterkt i kvinnekampen og i kultur- og samfunnsdebatten. I samtiden var hun imidlertid også en viktig stemme i litteraturen.

Hulda Garborg arbeidet for å gjenopplive folkedansen, bunadene og norsk bygdekultur. I 1903 ga hun ut Norske Folkevisur som i tillegg til tekster og melodier inneholdt danseinstruksjoner. Samme år kom Songdansen i Nordlandi og i 1913 publiserte hun Norske Dansevisur. I forordet til førsteutgaven til Norske Dansevisur skriver hun: ”I dette vesle hefte er sanka ihop eit par tjug dansevisur og leiksongar som er laglege til folkevisedans. (…) Ei visesamling av dette slage maa vera ei folkebok.” Samlingene hennes inneholder både ballader, skjemteviser og stev. Nye viser kom til i de senere opplagene.


Les mer om Hulda Garborg i blogginnlegget Revyvise om Hulda Garborg fra november 2011 eller på bokselskap.no (der ligger også Garborgs debutroman Et Frit Forhold fra 1892 til lesning og nedlastning).

Ellen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar