mandag 27. februar 2012

Barnetime på 1930-tallet

Når vi leiter etter viser i arkivet, hender at vi i tillegg finner noe annet morsomt. I dag fant jeg et lite hefte med tittelen Barnetimens viser og sange. Heftet er gammelt og udatert, men det dreier seg om sanger som ble brukt i lørdagsbarnetimene til Trøndelag Kringkaster.
Denne radiostasjonen ble opprettet i 1930, leser vi på NRKs nettsider. Barnetimen var ingen barnetime i egentlig forstand, men mer et program for hele familien. Blant de mest populære innslagene var sangene med søskenparet Gerd og Otto Nielsen, som begynte samme året. I 1931 presenterte de to "Et luftslott på månen", som også var den første plata de spilte inn.
I heftet er det en egen avdeling med 12 av visene til Gerd og Otto, blant annet "Et luftslott på månen". Mange av de andre visene er også morsomme. Her er det for eksempel ei vise om alt som skjedde mens mor var i byen og ungene skulle leke barnedåp. De mor kom hjem, var alt et kaos, for ungene hadde glemt å stenge hageslangen som de hadde brukt til å vaske gulvet med:

Og skap og bord og senger fløt som skib på bølgen blå
og gjestene fikk plutslig travelt, alle måtte gå.
Da mor kom hjem så sa hun vi sku' aldri mere få
ha barnedåp mens mamma var i byen.


Ei vise om "Den omvendte verden" slo nok godt an hos barna. Slik begynner den:

Dersom mor og far var små
og vi små var store
skulde vi to rette på
alt de sa og gjorde.
Mor fikk springe ærend selv
når jeg sa hun måtte.
far fikk gå tilsengs hver kveld
klokken kvart på åtte.


Heftet har mange annonser, blant annet en henstilling om å betale lytteravgift. her står det:
"20 kr. er riktignok mange penger i disse tider, selv om man kan betale beløpet i to vendinger. Men - tenk Dem om: 20 kr. året blir knapt 5 1/2 øre dagen, og det er billig for all den lærdom og underholdning kringkastingen byr hver dag. Ja selv om de ikke lytter til annet enn barnetimen fra Trøndelag Kringkaster - er ikke den verd 39 øre? De kan selvsagt høre like godt uten å betale lytteravgift. men er ikke også en god samvittighet så meget verd?"

Den som er interessert kan lese mer om Otto Nilesen og Trøndelag Kringkaster her.

Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar