mandag 29. august 2011

Manda' morra blues

Blant ukedagene er det nok lørdagen som er blitt mest besunget. I muntre ordelag skildres fest og moro og frihet fra arbeidsukas strev. Men så kommer mandagen med arbeid og krav, og jammen har den fått noen sanger den også! Men disse er langtfra muntre og optimistiske. Blant de mest kjente "mandagssangene" er Stein Ove Bergs "Manda' morra blues".

Stein Ove Berg (1948-2002) debuterte som visesanger i Otto Nielsens radioprogram Søndagsposten i 1971. Da sang han "Kommer nå". Med denne visa ble han lagt merke til, og han markerte seg som en av de mest folkekjære unge visesangerne.
I 1973 ga han ut en singel med "Manda' morra blues / Visa di" akkompagnert av Willy Andresens kvintett. Samme året kom denne og mange andre viser i bokform i Hestehov og brun beis på Tiden Norsk Forlag.

Året etter kom LP-en Kommer nå, hvor "Manda' morra blues" er med sammen med tittelvisa "Kommer nå", "Rollebytte i oppgang A" og mange flere kjente Berg-viser. LP-en lå 5 uker på VG-lista med 7. plass som beste plassering.
Selv om visa på mange måter er en aktuell kommentar til pendler-problematikken på 70-tallet, synger vi den gjerne i dag også. Og denne visa er blitt en av Stein Ove Bergs mest kjente og kjære. Den er med i mange antologier, blant annet Norsk visebok (Aventura 1993).
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar