mandag 3. januar 2011

Romsdalens døtre


Vi starter nyåret med litt gammelt jodlestoff fra 50-tallet. Da var jodling på moten, og mange prøvde seg på kunsten. Blant disse var søstrene Ruth og Gerd Gjelsten fra Fiksdal. Interessen for jodling ble vekket da de hørte 12 år gamle Odd Pedersen synge "Jeg er fra Romsdalen, Norges Tyrol" hjemme i Fiksdal. Det varte ikke lenge før de jodlet tostemt.

De flyttet til Kongsberg for å arbeide på en konfeksjonsfabrikk, og ble oppdaget da de var med i lokalrevy der. Siden ble det flere opptredener, bl.a. i Brekkeparken sammen med The Big Chief Jazzband.
I 1955 var de med i amatørkonkurransen "Med lys og lykte" i radio, men vant ikke.
Søstrene fikk tilbud om platekontrakt, men kjærester og hjembygda lokket mer. De fortsatte på amatørbasis med opptredener i helgene. I artikkelen i Norildavisa går det fram at de sjelden fikk betalt for jodlingen sin. Var de heldige, fikk de dekket reiseutgifter.

Opplysningene om Gjelsten-søstrene fant jeg i en artikkel i Norildavisa nr 7 2010.
Artikkelen er artig lesning, og viser en viktig del av norsk populærmusikkhistorie, nemlig amatørene som holdt det gående for "knapper og glansbilder" i 1950-åra. Dessverre finnes det ikke tilgjengelige opptak av Romsdalens døtre.
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar