fredag 7. januar 2011

Knut liten og Sylvelin

I dag har Knut navnedag. Navnet er fra norrøn tid og forekommer bl.a, i middelalderballaden "Knut liten og Sylvelin".
Denne balladen har ofte vært brukt i skolesangbøker i forkortet utgave. Verst har det gått ut over teksten i Skolens sangbok fra 1972:

Knut liten og kongjen dei sat ivi bord,
- Iselilja. -
Dei tala so mange dei skjemtande ord.
- Så såre syrgjer Sylvelin fyr lisle Knut i løyndom. -

"Knut liten, du stiller ditt sylvbugne sverd,
- Iselilja. -
Eg gjev deg mi dotter, du er henne verd."
- Så såre syrgjer Sylvelin fyr lisle Knut i løyndom. -

Her kan man jo bare lure på hva som har skjedd når Knut sitter sammen med kongen og prater hyggelig i det ene verset, og i det neste truer han til seg kongsdattera.
Flere innsamlere på 1800-talet nedtegnet denne visa, blant annet Sophus Bugge. I 1867 skrev han den ned med 40 vers etter Olav Talleivsson Lofthus i Eidsborg i Telemark. En utskrift ligger på nettet her. Og her er hele den dramatiske historien gjenfortalt på noen få linjer:

Knut liten og Sylvelin er glad i hverandre, men kongen vil ikke gi bort dattera si. Knut rir til Sylvelin om kvelden og blir hos henne om natta. Men tjenestejenta hennes ser hva som skjer, og hun drar til kongen og sladrer. Kongen sender da en stor hærstyrke som Knut liten (selvfølgelig) nedkjemper. Så rir han til kongen og forteller hva som har skjedd, samtidig som han viser fram det blodige sverdet. Da gir kongen etter og lar de to få hverandre.

Denne visa fikk ny popularitet da den ble brukt av flere kjente visesangere på 60- og 70-tallet. Alf Cranner tok den med på LP-en Rosemalt sound, og gruppa Folque har innlemmet den i Folque-viseboka. Illustrasjonen over er hentet derfra.
Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar