fredag 6. juli 2012

Gøy på lanne'

Noen visestubber fester seg i bevisstheten, og hvis det er fengende refrenglinjer, kan "alle" dem. En sånn sang er vel Arne Svendsens (1884-1958) "Gøy på lanne'" med fortellingen om alle viderverdighetene familien fra byen opplever på sommertur på landet. Og refrenget med "Gøy på lanne', gøy på lanne', sånt no' har'kke vi i by'n!"  gjentas etter hvert som familien slåss med rotter og lopper, og opplever lynnedalg og avsagde fingre!

Visa ble først sunget av Einar Rose i Finn Bø og Arne Svendsens revy På'n igjen i1933 på Chat Noir. Sangen finnes i utallige allsang-bøker, og er også kommet inn i barnesang-repertoaret, uten at det siste verset er luket vekk:

En natt slo lynet ned i sengen inne hos han pappa -
Det slo'kke ned hos oss. Vi lå i kottet under trappa.
Den natten da var mor i byn så hun ble ikke rammet -
Men Magda gikk i flere dar med ene benet lammet -
Gøy på lanne', gøy på lanne', såntno har'kke vi i byn!
 
Arne Svendsen var en mester til å lage viser som vi fremdeles synger (i hvert fall deler av). "Serru, serru" og "Svigermor og Evensen og kjerringa og jeg" er to av dem. Visene hans stammer fra den tid da revyvisene fikk et langt liv etter revyene, sunget både offentlig og i festlig lag. Arne Svendsens viser ble framført av noen av datidens fremste sangere og revyskuespillere, som Einar Rose, Lalla Carlsen, Leif Juster og Jens Book-Jenssen, og det gjorde jo sitt til at de ble populære.

Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar