mandag 19. desember 2011

Gutten som julenissen glemte


I visearkivets store beholdning av noter fant jeg denne triste visa. Bare illustrasjonen på notetrykket viser at her er det sorg og bedrøvelse, nærmest en parallell til den lille piken med svovelstikkene! En gutt står og gråter utenfor et vindu der nissen gleder andre barn med julegaver:

Han er gutten som julenissen glemte.
En tromme var alt han ønsket seg.
Han venter med øyne litt forskremte,
men nissen har gått en annen veg.


Han ser inn på barna som koser seg med godteri og leker de har fått av nissen. Men han er glemt...

Han går videre bort fra alle andre
og stryker en tåre fra sitt kinn.
Alene i verden må han vandre
mens klokkene ringer julen inn.


Dette var et utdrag av visa. Og det blir ikke bra til slutt heller. Her er det like bedrøvelig fra begynnelsen til slutten. Kanskje det er noe av grunnen til at visa har blitt borte fra julesangrepertoaret?

Teksten er skrevet av Arne Bendiksen og melodien av Kurt Foss og Reidar Bøe. De sang den også inn på plate, og hvis noen har lyst til å høre denne innspillingen, finnes den på CD-en Radiofantomene 2 "Den tar vi omigjen".

Elin

3 kommentarer:

 1. Hei! Den sangen kom på engelsk til jul i 1967 på LP'n "Jul med Hep Stars"! Teksten var oversatt av Sven Hedlund; mest kjent som Svenne!

  SvarSlett
 2. På samme Hep Stars LP er den også i svensk versjon: "Pojken som jultomten glömde"!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den svenske versjonen er ikke på LP'n "Jul med Hep Stars"(1967), men på CD'n som kom i 2001! Det er en ny-innspilling med Svenne Hedlund, Lennart "Felle" Fernholm("den sjette Hep Star) og studiomusikere; altså ikke det originale Hep Stars(Svenne, Benny, Janne, Lelle og Chrille).

   Slett