torsdag 28. april 2011

Påskesanger

Når vi leter etter påskesanger, tenker vi oss sannsynligvis at det skal være sanger om sol over snøhvite vidder og gnistrende skiføre, men det viser seg altså at skiløperne ikke har noe behov for sanger. Men nede på den bløde kystripa har de tydeligvis behov for å distansere fra fjellpåska og synger om påska ved sjøen. Et typisk eksempel er Olav Varens ”En påsketrall”:

Når andre flyr over fjell og vidde
i kamp med skare og sno og snø
er det besønderlig godt å sidde
og spøtte tenksomt i fjære sjø…


En annen i samme sjangeren er "En påskeaften sånn i april" av Lodin Aukland og Jan-Erik Usterud. Dessuten må Vilhelm Krags "Mårtens klage over de triste tiane" også regnes som påskesang. Siste linje er i alle fall:
Å jøje mig for påske du, i år!

Ellers har vi faktisk også noen få påskesanger for barn. Gudny Hagen har skrevet en artig vise om påskeharen som hopper rundt og gjemmer egg. Den står i et hefte Huset med det rare i utgitt av Damm forlag 1993.

Velle

onsdag 27. april 2011

Påskesang anno 1925

Før vi dro hver til vårt på påskeferie, ble vi sittende og snakke om påskesanger her på arkivet. Jula har jo mange salmer og verdslige sanger om høytiden, og det kommer nye cd-er hvert år. Med påsken er det annerledes. Holder vi salmene utenom, er det ikke mange sanger med påsken som tema. I USA har de Irving Berlins "Easter Parade", men vi har ikke noe tilsvarende. Øystein Sunde har laget en uforglemmelig "Påsketur", og Åsmund Åmli Band synger om "Påskerally på riksveg nummer ni", men så mange flere enn disse kan jeg ikke komme på i farten. I arkivet vårt fant jeg imidlertid en artig liten stubb av Lygtemanden (Frimann Clasen) fra 1925. Den kan vel sies å ha en viss gyldighet fremdeles.

Sandheten om paasken!
(mel. som "Uppå fjellet")

Hu hei! kor er det vel friskt og let
uppå fjellet!
I silkestrømper gaar Pus koket
uppå fjellet!
Man flytter Bristol til Finse op
hvor Olav laver non prinsehop
uppå fjellet!

Kom upp, kom upp, fra den trange dal,
uppå fjellet!
Vi flytter nisse- og dansebal
uppå fjellet!
Ta med gamascher og chapeau-claque,
og snibel, smoking og silkefrak,
uppå fjellet!

De gamle ski kan vi ikke by
frem paa fjellet,
vi tar galoscher og paraply
med paa fjellet!
Vi reiser friske og glade ut
og kommer hjem som en vaskeklut
ifra fjellet!


Elin

mandag 18. april 2011

Heder til visesanger og folkemusiker



På kulturrådets hjemmesider leser vi at visesangeren Maj Britt Andersen og folkemusikeren Eli Storbekken er tildelt Statens garantiinntekt for kunstnere.
Visearkivarene gratulerer!

torsdag 14. april 2011

Ballade om en ballade

I anledning studenteruka 1947 utfordret studentene i Trondheim Visen Venner til en visekonkurranse i Norsk rikskringkasting. Visene skulle diktes over tre oppgitte synopsis og hver av partene hadde anledning til å levere tre viser i hver genre.
Den første oppgaven var ganske enkel. Visen kunne handle om hva som helst, men refrenget skulle være:
Enda jeg stirret nokså nøye på’n
var jeg nesten ikke kar til å få øye på’n

Den tredje oppgaven var også ganske åpen. Visa skulle handle om årets damemote med kjolen bare ti centimeter over knærne. Alle fordeler og mangler ved den nye moten bør belyses.
Den andre var mer spesifisert.
”Lag en vise over følgende anekdote: En ung mann er på besøk hos sin besteveninde. I det han skal til å gå, begynner det plutselig å øsregne. ”Du kan ikke gå hjem i dette regnet,” sier damen. ”Du kommer til å bli gjennomvåt. Det er bedre du blir her i natt.” Så går hun ovenpå for å re opp til ham på en sofa. Da hun kommer ned igjen etter en stund, er den unge mannen forsvunnet. Men så ringer det på døren og da hun lukker opp står han utenfor, drivende våt og med en liten pakke under armen. ”Hvor i all verden har du vært?” sier damen. Jeg har vært hjemom,” svarer den unge mannen, for å hente pyjamasen min.” Visen bør skrives i balladeform.

Resultatet av konkurransen var at Visens Venner seiret i alle grupper, men den som fikk mest oppmerksomhet var Odd Nansens vise ”Ballade” med melodi av Yukon Gjelseth. Den vant i gruppe to, men kristenfolket kom helt i harnisk og i avisene ble det rettet kraftige angrep på Kringkastingen, dommerne, Visens Venner og Trondheimsstudentene for det lave moralske nivå som visene lå på: ”den ålmenne sedløysa breier seg i landet”. Visens Venner slikket sine sår og bestemte seg for ikke å ta til gjenmæle.
Visa ”Ballade” av Odd Nansen og Yukon Gjelseth står trykt i Visens Venners Viser, Første samling, Oslo 1950

Velle

onsdag 13. april 2011

Børt-Erik Thoresen



Visesangeren, visemakeren, skuespilleren og kringkastingsmannen Børt-Erik Thoresen døde søndag 10. april. Han ble født på Dombås, men familien flyttet snart til Oslo. 22 år gammel debuterte han på plate og utover på 50-tallet spilte han inn flere plater sammen med søsteren Åse. Gjennombruddet fikk han med Viser ved peisen i 1968 og Folkelige viser i 1969 der han sang folkeviser sammen med søsteren.
I 1968 ble han ansatt i NRK og laget en rekke program med folkeviser, folkemusikk og gammeldans. I 1978 gav han ut en visebok Viser ved peisen.
Velle

tirsdag 5. april 2011

Sangeren Wenche Foss


Visearkivarene minnes Wenche Foss ved å plukke fram en LP fra arkivet.

I 1980 samlet Vera Myhre en del av de gamle innspillingene til Wenche Foss på en LP som rett og slett het Wenche Foss, utgitt av Polygram Records. Bildet over er et utsnitt fra plateomslaget. Dessverre er ikke denne produksjonen gitt ut på CD.

I yngre dager var Wenche Foss en stor operette-sanger, og hun hadde sangroller i flere filmer. På denne LP-en synger hun bl.a. en arie fra Orpheus i underverdenen av Offenbach, Viljasangen fra Den glade enke, "Jeg hater menn" fra operetten Kiss me Kate av Cole Porter og "En herre med bart" fra filmen av samme navn.
Innspillingen hennes av Bjørnson og Nordraaks "Ingerid Sletten" er også med på plata.

Elin

mandag 4. april 2011

Songar om vår

I 1972 gav Ingar Hovd ut Sangnøkkelen ei oppslagsbok til dei vanlegaste skolesongbøkene. Denne nøkkelen har også eit sakregister, og det fortel oss kva slags songar songboksredaktørane har prioritert.
”Songar om våren” utgjer ikkje overraskande ei av dei største gruppene med 35 songar, og mellom dei var det ”No livnar det i lundar” som fanst i flest songbøker. Sommaren og vinteren hadde berre sju songar kvar, og hausten berre skarve fem.
Andre store grupper er song om ungdom, og der ser det ut til at ”Løft dit Hoved du raske Gut” er den mest populære. Den største gruppa er likevel julesongane som er på heile 57 songar.

Velle