onsdag 2. februar 2011

Hyllest til Roald Amundsen


I år markerer vi jubileer for både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Det er 150 år siden Nansen ble født, og 100 år siden Amundsen nådde Sydpolen. I den anledning vil visearkivarene prøve å finne sanger som hyller de to heltene, og vi begynner med Roald Amundsen.

Roald Amundsen ble tidlig fascinert av fly, og mente at flygende farkoster måtte være ideelle for å utforske Arktis. Den første flyekspedisjonen hans fant sted i 1925, men de to flyene måtte nødlande på isen, og det var bare så vidt besetningen kom helskinnet tilbake.
I 1926 prøvde han seg igjen, denne gang med luftskipet Norge, bygget i Italia av Umberto Nobile, som også førte luftskipet. De nådde Nordpolen etter en 16 timers flytur fra Ny Ålesund.

Samme året ga Musikcentralens Forlag i Oslo ut ei note med tittelen Der fløi et Navn. Teksten på sangen er av Rudolf Mjøllstad og melodien av Reidar Thommessen (opus 52).
Her får vi vite at "navnets klang har sangens bunn av hav og dal og fjelle! Det er som fjerne ishavsdrøn i kraft, i makt og velde". Og teksten glemmer heller ikke å nevne at Amundsen var den første som nådde begge polpunktene: "Og flagget vaier fra hver pol, og er så stolt et minne, det smeller frit i vind og sol saa høit paa isfjellstinde."

Elin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar