Den 19. mai er det 100 år siden Jens Gunderssen ble født i Drammen. Han hadde mange yrker gjennom livet. Han debuterte som skuespiller i 1939 på Det Nye Teater, og her hadde han arbeidsplassen sin fram til 1950. Da ble han sjef for Radioteateret i NRK. Etter to år var han tilbake på teateret igjen, denne gangen på Folketeateret, der han ble teatersjef i 1955. Noen år etter ble Folketeateret slått sammen med Oslo Nye Teater, og der arbeidet han som skuespiller og instruktør til han døde.
Men det er visedikteren og -utøveren denne bloggen skal handle om. Jens Gunderssen var en av initiativtakerne til Visens Venner i 1944. I foreningen sang han både andres og egne viser, som han skrev både tekst og melodi til. Han var ofte å høre i radioen, der Visens Venner hadde egne programmer i årene etter krigen, og han sang inn flere av visene sine på plate. "Skal man synge godt, må man leve seg inn i visens stemning på samme måte som skuespilleren må leve seg inn i rollen," sa han en gang.
Jens Gunderssen ga ut flere visesamlinger. Den første; Små viser om små ting, kom i 1943. Etter krigen kom Hu Maja hvor tittelvisa begynner slik:
Jeg har e jente som heter Maja,
og du kan tru hu kan danse vals.
Det er som dansa jeg rundt med sommer'n
hver gang hu henger omkring min hals.
hu er som vind oppi furutoppen,
hu er så leiken og yr i kroppen.
Jeg har e jente som heter Maja,
og du kan tru hu kan danse vals.
I 1949 ga han ut samlingen Ballade! med en fin blanding av folkeviser, svenske og danske viser, revyviser og andre. I forordet skriver han at boka er blitt laget "for å lette alle visens venner adgangen til å stifte bekjentskap med den skandinaviske visekulturen - og da spesielt med den moderne lyriske visen."
I visesamlinger ser vi at Jens Gunderssens viser gjerne regnes med blant "sørlandsvisene". Han var ofte i Mandal og Ny Hellesund, og hentet inspirasjon til flere av visene sine derfra, blant annet den kjente "På trammen":
Når kvelden kommer sigandes
og allting blir så stilt
syns jeg det er berikandes
og koselig og gildt
å sitte litt på trammen
den lange sommernatt
og nippe til den drammen
jeg ikke skulle tatt.
Denne visa innleder samlingen På trammen, med undertittel: Viser fra sund og skjær (1962). Her er det 12 viser, blant annet "Fiskerens morgensang", "Gatefeiervise" og "En bagatellmessig vise om det å være millionær".
Visebølgen på 1970-tallet første til en fornyet interesse for Jens Gunderssens viser. Først ute var Jorunn Pedersen, Geirr Lystrup og Jørn Simen Øverli med LP-en Jens Gunderssen 12 viser, utgitt på MAI i 1975.
Og visene lever ennå. I anledning jubileet i år skal det holdes konsert på Josefine viseklubb i Oslo. Her skal flere kjente visesangere tolke Jens Gunderssens viser, og det blir sikkert en fin opplevelse.
Jens Gunderssen døde i 1969.
Elin
fredag 18. mai 2012
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Vi i Drammen viseklubb skal ha ren Jens Gonderssen-konsert 3.juni kl 1500 på Union scene i Drammen for å hedre vårt bys-barn!
SvarSlettVi ønsker alle hjertelig velkommen:-))
Sjekk vår facebook-side.
Hilsen Drammen viseklubb